Ads Top

2,4 miljard winst voor NAM

Door de hoge gasprijzen vorig jaar in combinatie met de in de voorgaande jaren doorgevoerde afslanking van de organisatie was het jaar 2022 voor de NAM zeer winstgevend. Na afdracht van belastingen en genomen reserveringen ter grootte van 5,8 miljard, blijft een nettowinst van 2,4 miljard over.

De NAM voegt deze winst volledig toe aan haar reserves en heeft ook over 2022 geen dividenden uitgekeerd aan haar aandeelhouders.

De verwachting is dat 2022 met betrekking tot gasprijzen uitzonderlijk is geweest. De gasprijzen liggen in 2023 tot nu toe aanzienlijk lager. De verwachte winst over 2023 zal dan ook aanmerkelijk lager uitvallen.

Met een gasproductie van 3,9 miljard m3 vanuit de kleine gasvelden op land en op zee is de NAM nog steeds de grootste gasproducent in Nederland. Vanuit het Groningenveld werd er op instructie van het ministerie van Economische zaken en Klimaat nog 4,5 miljard m3 geproduceerd. Gezamenlijk betekent dit dat de NAM het afgelopen jaar met 8,4 miljard m3 bijna 25% van het totaal verbruikte gas leverde.. Deze productievolumes waren daarmee vorig jaar een essentiële pijler onder de leveringszekerheid en hebben er mede voor gezorgd dat Nederland niet zonder voldoende energie kwam te zitten.

De in 2021 aangekondigde reorganisatie van de NAM-organisatie heeft geresulteerd in de oprichting van een NAM Offshore BV waarin onze offshore-activiteiten worden ondergebracht. Dit jaar wordt duidelijk of er een geschikte koper is voor deze vennootschap. De NAM-organisatie is in 2022 afgeslankt tot ruim 800 medewerkers wat tot een verdere verlaging van de operationele kosten heeft geleid.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.