Ads Top

Landelijke bende malafide elektriciens aangehouden

De politie heeft acht mannen aangehouden op verdenking van het deelnemen aan een crimineel samenwerkingsverband en oplichting. De verdachten komen onder andere uit Helmond, Deurne en Asten en zijn tussen de 22 en 35 jaar oud. 

De verdachten zouden deelnemen aan een criminele organisatie die mensen onterecht een buitensporig bedrag laten betalen voor ‘elektriciens’ die niet het werk leveren dat ze beloven.

De zaak kwam aan het rollen nadat in januari 2022 een bestuurlijke controle plaatsvond op een locatie aan De Huufkes in Nuenen. Hier werd een soort kantoor annex data-centrum aangetroffen, verdeeld over verschillende ruimtes. Er werden meerdere pinapparaten, facturen en andere spullen gevonden die de aandacht trokken.

In anderhalf jaar onderzoek werd duidelijk dat er erg veel slachtoffers zijn die in de val zijn getrapt van de zogeheten ‘elektriciens’. Zij waren in het hele land actief en we hebben ruim 500 aangiftes en meldingen van deze oplichting ontvangen. 

De nep-elektriciens kopieerden onder andere websites van bestaande bedrijven en pasten de URL-link aan (denk bijvoorbeeld aan een “–“ extra).  Vervolgens betaalden ze forse bedragen aan Google, om met hun nep-website bovenaan de Google-zoekpagina te komen. Op die manier kwamen nietsvermoedende slachtoffers met ‘elektriciensnood’ bij deze malafide organisatie uit. Het noodnummer van de 24/7 elektriciens werd gebeld en klanten kregen vervolgens een telefonist(e) aan de lijn.

In sommige gevallen is het slachtoffer wel geholpen, maar werd vervolgens een enorm hoog bedrag geëist. Vaak ging het om duizenden euro’s. Er is een voorbeeld van iemand die meer dan 15.000 euro moest betalen voor een reparatie. In andere gevallen heeft de ‘elektricien’ de boel alleen maar verslechterd en slachtoffers in nog meer problemen gebracht. Bijvoorbeeld door een redelijk goede elektriciteitskast te vervangen door een oud apparaat en vervolgens te doen alsof het probleem daarmee was opgelost. Uit camerabeelden blijkt ook dat een malafide elektricien bij een slachtoffer thuis een aansteker onder de draden van een elektriciteitskast houdt, met alle gevaren van dien.

In alle gevallen zijn er bijzonder hoge bedragen gevraagd, die niet te rechtvaardigen zijn. Als slachtoffers het niet vertrouwden werden ze geïntimideerd, waardoor velen toch het absurd hoge bedrag hebben betaald. Ook werd een klant geholpen bij het verhogen van de limiet voor online betalingen, zodat de rekening ter plaatse betaald kon worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.