Ads Top

Plannen voor groot zonneveld in Bunnik

De Universiteit Utrecht (UU) wil in 2030 CO2-neutraal zijn. Daarom voert de UU gesprekken met zonneparkontwikkelaar IX Zon over de rechten om 50 procent van een groot zonneveld in Bunnik te bouwen en 30 jaar te exploiteren.

De energievoorziening van de UU beslaat 65 procent van de totale CO2-footprint van de universiteit. Verduurzaming kan voor een deel met zonne-energie: zo zijn er al veel zonnepanelen op daken en carports aangebracht.

Zonneparkontwikkelaar IX Zon (IX Zonnig BV) biedt na vier jaar ontwikkeling een ready to build zonnepark aan op ruim twee kilometer afstand van het USP. Dit zonnepark kan via een directe verbinding worden aangesloten op het elektriciteit netwerk van het USP. Daarmee wordt een financieel interessante zonne-energieproductie-installatie toegevoegd aan de duurzame energieproductie van de UU, vergelijkbaar met een zonnepark ontwikkeld op eigen terrein.

Hiermee zou het aandeel eigen zonne-energie in één stap stijgen van ca. 3 naar ca. 20 procent van de huidige elektriciteitsvraag van de UU. Er is berekend dat het UU-deel van de zonneweide circa 8 miljoen kilowattuur per jaar opwekt.

Als alles volgens planning verloopt, gaat het zonnepark begin 2025 duurzame energie opwekken. Er kan dan met het gehele zonnepark – waarvan de UU dus de helft gaat exploiteren - ruim 16 GWh aan duurzame energie worden opgewekt. Dat is voldoende om ruim 4200 huishoudens van stroom te voorzien.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.