Ads Top

'Energietarieven jaarcontracten in maand tijd honderden euro’s duurder'

Vaste energiecontracten met een looptijd van een jaar gaan als warme broodjes over de toonbank. Uit een steekproef blijkt dat sommige jaarcontracten in een maand tijd bijna 300 euro duurder zijn geworden. Energieleveranciers kopen een bepaald aantal contracten in en wanneer ze ‘los’ zijn, volgt een nieuwe inkoopronde waarbij hogere inkoopprijzen betaald moeten worden.

De Vastelastenbond hield een steekproef bij Vattenfall, Essent en Eneco en ontdekte gigantische stijgingen. Het verschil tussen het energietarief van Eneco in juni en juli is bijna driehonderd euro op jaarbasis. Consumenten die in juni een jaarcontract afsloten bij Vattenfall zijn ruim 200 euro duurder uit dan klanten die in juli hetzelfde contract kozen bij deze energieleverancier. Klanten van Essent komen er genadig van af en zijn sinds deze maand 21 euro per jaar meer kwijt voor hun contract in vergelijking met juni.

Stroom werd 3 eurocent duurder, terwijl gas 6 eurocent steeg bij Vattenfall. Bij een gemiddeld gebruik van 3.000 kWh stroom en 1.500 m3 gas scheelt dat op jaarbasis 209 euro. De meest forse stijging was te zien bij Eneco dat een tariefverhoging van 2 eurocent op stroom doorvoerde en 12 eurocent meer vroeg voor gas. Op jaarbasis betalen klanten die in juli in plaats van juni een jaarcontract afsloten 290 euro meer. Essent verhoogde de stroomtarieven in juli met minder dan een eurocent waardoor klanten in juli 21 euro meer betalen dan klanten die in juni eenzelfde contract afsloten.

Afgelopen maand stegen de energietarieven met 25 procent en dat is direct zichtbaar in het inkoopbeleid. Mensen die twijfelen over wanneer ze het beste kunnen overstappen van een variabel naar een vast contract adviseer ik om nu over te stappen. Langer wachten kost geld.”

Wolfert’s boodschap sluit aan op de zorgen van Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). De topman verwacht een forse stijging van de Europese energieprijzen komende winter. De topman verwacht dat huishoudens met een variabel contract het financieel zwaar voor de kiezen krijgen. Hij sluit zelfs niet uit dat overheden weer moeten bijspringen om consumenten te helpen met die stijgende prijzen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.