Ads Top

Waarom zonnepanelen niet altijd voldoen aan onze verwachtingen

Onderzoekers van de TU/e testten de prestaties van zonnepanelen door het rendement van 256 identieke PV-systemen in heel Nederland met elkaar te vergelijken.

Voordat mensen besluiten om zonnepanelen aan te schaffen - een uitgave die al gauw in de duizenden euro’s loopt - willen ze weten hoeveel stroom ze zullen opwekken. Een nauwkeurige schatting van de opbrengst is een goede indicatie hoeveel jaar het zal duren om hun kostbare investering terug te verdienen. Een correcte voorspelling van het rendement is ook van belang voor de fabrikanten van PV-systemen. Zij geven meestal garantie op hun product en willen niet geconfronteerd worden met een stroom aan claims van hun klanten.

In de praktijk zijn opbrengstramingen echter vaak gebaseerd op standaard-testomstandigheden, waarbij geen rekening is gehouden met de precieze situatie ter plekke. De werkelijke prestaties blijven dan ook vaak achter bij de verwachtingen, door variaties in zonnestraling, warmte-effecten, vuil, schaduw en slijtage.

Om een beter idee te krijgen van het werkelijke rendement van zonnepanelen, nam promovendus Bin Meng van de onderzoeksgroep Building Performance van de faculteit Built Environment contact op met MorgenWonen, een dochter van het Nederlandse bouwbedrijf VolkerWessels.

Morgen Wonen heeft de afgelopen jaren honderden prefab woningen door heel Nederland gebouwd, waarvan een deel is voorzien van zonnepanelen. Omdat zowel de woningen als de panelen gestandaardiseerd zijn, kreeg de onderzoeker een unieke kans om het rendement van 256 identieke residentiële PV-systemen op 19 locaties onder verschillende en gelijke omstandigheden met elkaar te vergelijken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.