Ads Top

Stoppen slaan door: Energiebedrijven voeren aantal tariefwijzigingen fors op

Energieleveranciers verhogen hun variabele energietarieven vaker dan voor de energiecrisis het geval was. Van de veertien energiebedrijven die de Vastelastenbond onderzocht, voeren er zeven per kwartaal tariefwijzigingen door terwijl drie aanbieders voor maandelijkse prijsverhogingen kiezen.

De vier partijen die hun tarieven naar eigen zeggen slechts ‘twee keer per jaar aanpassen’, hebben dit het afgelopen jaar vaker gedaan.

Energiebedrijven hebben een clausule in de voorwaarden waardoor ze alsnog vaker prijsverhogingen mogen doorvoeren.

Van de veertien grotere energieleveranciers die variabele tarieven aanbieden, passen er vier tweemaal per jaar hun prijzen aan (DELTA, ENGIE, Vattenfall, Energiedirect.nl en Essent). Al hebben Delta, Energiedirect.nl en Vattenfall meer dan twee keer per jaar hun tarieven gewijzigd. Zeven bedrijven (Coolblue Energie, Greenchoice, OXXIO, UnitedConsumers Energie, Eneco en Vandebron) voeren per kwartaal tariefwijzigingen door terwijl drie aanbieders hun prijzen maandelijks aanpassen (Budget Energie, Pure Energie en NLE).

De steeds vaker toegepaste tariefwijzigingen treffen miljoenen consumenten. Momenteel heeft 56 procent van de Nederlandse huishoudens een variabel contract. Dat aantal was aan het begin van het jaar nog 50 procent en vorig jaar nog 44 procent. Het afgelopen half jaar gingen 400.000 huishoudens wegens het aflopen van hun vaste energiecontract noodgedwongen over naar een veel duurder variabel tarief.

Om de hoge inkoopkosten van gas op te vangen, passen steeds meer energiebedrijven prijsstijgingen toe. Voor de energiecrisis was het gebruikelijk dat variabele tarieven twee keer per jaar werden gewijzigd (in januari en juli) maar daar stappen nu steeds meer partijen van af. Vattenfall voert in oktober bijvoorbeeld opnieuw een tariefwijziging door nadat het in juli al een prijswijziging toepaste. De aangekondigde prijsstijging komt voor veel klanten als een schok.

Leveranciers dekken zich met een clausule in om deze tariefverhogingen door te voeren. In de voorwaarden staat de leverancier ‘door onvoorziene wijzigingen in de marktomstandigheden’ de variabele leveringskosten ook op andere momenten kan aanpassen. De Vastelastenbond heeft zijn bedenkingen over deze clausule. 'De energiecrisis is al sinds oktober 2021 gaande dus zo onvoorzien is het niet. Uiteindelijk is de burger opnieuw de dupe. Het is voor consumenten erg onduidelijk om te weten waar ze aan toe zijn. Als er gecommuniceerd wordt dat er twee keer per jaar een prijsstijging wordt doorgevoerd, verwacht je zulke spontane tariefverhogingen niet.'

De door het kabinet aangekondigde miljardensteun voor volgend jaar komt volgens de directeur van de consumentenorganisatie uit Eindhoven veel te laat: 'In dit tempo beginnen mensen 2023 met schulden van honderden – soms wel duizenden – euro’s. Het duurt nog bijna vier maanden voordat het 2023 is en de koude periode moet nog aanbreken. Als de energietarieven in deze rustige periode al niet meer op te brengen zijn, houd ik mijn hart vast.'

•    Meerderheid energiebedrijven past variabele tarieven vaker dan twee keer per jaar aan
•    Torenhoge inkoopkosten gas door energiebedrijven direct doorberekend aan de klant
•    Meer dan de helft van Nederlanders heeft variabel contract
•    Maandelijks oplopende energierekening zorgt voor enorme schuldenlast
•    Door kabinet beloofde miljardensteun in 2023 komt te laat

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.