Ads Top

Essent voorziet ruim 4.000 woningen van duurzame en betaalbare energie

 

Essent heeft de openbare aanbesteding voor Utrecht Merwede deelgebied 5 gewonnen en krijgt daarmee de opdracht van WKO Merwede BV om een duurzame energieoplossing te leveren voor ruim 4.000 woningen en 70.000 m2 commerciele en maatschappelijke voorzieningen.

Op vrijdag 9 september tekenen wethouder Ruimtelijke Ordening gemeente Utrecht Eelco van Eerenberg en betrokken projectontwikkelaars, gezamenlijk vertegenwoordigt in WKO Merwede BV, het contract met COO Stephan Segbers van Essent.

De energie-oplossing van Essent levert duurzame warmte en koude. Het systeem bestaat uit verwarming en koeling met een systeem op basis van warmte-koude-opslag, aquathermische energie en warmtepompen.

In het plan Merwede komen 18 bouwblokken. Alle daken worden benut met zoveel mogelijk ruimte voor groen en zonnepanelen. De hele wijk wordt gasloos. Essent gaat daar een energienetwerk gebaseerd op de ectogridTM-principes ontwikkelen. Het systeem is volledig duurzaam, de energie is afkomstig van een collectieve warmte-koude opslag en TEO*-systeem. Dat is energie uit oppervlaktewater. In een aantal strategisch geplaatste technische ruimtes wordt een warmtepompstation geplaatst om de temperatuur op te waarderen naar het juiste niveau voor gebouwverwarming en warm water. De bouw van het project start begin 2023. Het eerste warmtepompsubstation wordt gebouwd in de eerste drie maanden van 2024. De eerste warmte wordt geleverd na de zomer van 2024.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.