Ads Top

Energiebedrijven riskeren boetes met tariefswijziging

Eneco, Greenchoice en Vattenfall gaan hun omstreden tariefswijzigingen per 1 oktober gewoon doorvoeren. Ze riskeren daarmee het ingrijpen van toezichthouder ACM, die evenals minister Rob Jetten zegt dat zij een termijn van dertig dagen moeten hanteren.

Eneco, Greenchoice en Essent kondigden vorige week forse tariefsverhogingen aan vanaf 1 oktober. Ook Vattenfall verhoogt de prijzen begin oktober, maar begon iets eerder met klanten informeren.

Een tariefswijziging zo kort van tevoren aankondigen mag niet, stelt toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM). De in de wet vastgelegde periode voor het opzeggen van een energiecontract is dertig dagen.

Klanten die met ingang van 1 oktober een nieuw tarief hebben gekregen kunnen altijd per direct en zonder opzegtermijn overstappen naar een andere leverancier, is het argument van de leveranciers.

Eneco en Greenchoice zijn van mening dat de minister en de toezichthouder de wet verkeerd uitleggen. De ACM verwijst zelf naar een uitspraak van de onafhankelijke Geschillencommissie en een arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie, waarin de de grens van 30 dagen voor tariefswijzigingen wordt ondersteund. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.