Ads Top

'Starter dubbel gestraft door energiemarkt'

Het eind van de energiecrisis is nog lang niet in zicht. De energietarieven zijn momenteel ongekend hoog en blijven onstuimig. Het zijn barre tijden voor (bijna) alle huishoudens in Nederland, maar uit een marktanalyse van vergelijkingssite Easyswitch.nl blijkt dat vooral starters op de woningmarkt de dupe zijn van de crisis op de energiemarkt.

Nederlandse starters die binnenkort naar een nieuwe woning verhuizen en hiervoor een gloednieuw energiecontract moeten afsluiten staan namelijk voor een behoorlijke uitdaging. Het aanbod is schaars, vaste energiecontracten zijn voorlopig van de baan en de tarieven van variabele contracten zijn torenhoog. Kortom: zij betalen extra hoge energietarieven in vergelijking met Nederlanders die momenteel al een energiecontract hebben afgesloten voor hun woning.

Easyswitch.nl dook in verschillende scenario’s (o.a. samenstelling van het huishouden, energieverbruik en type woning) en concludeerde dat nieuwe energiecontracten voor starters momenteel beginnen vanaf 1400 euro per jaar, terwijl bestaande klanten tot wel de helft minder betalen. Zo betaalt een alleenstaande starter in een nieuwbouwwoning met stadsverwarming gemiddeld 1427 euro voor een nieuw energiecontract terwijl een alleenstaande met een bestaand energiecontract ‘slechts’ 664 euro betaalt: een verschil van ruim 750 euro.

Ook startende stellen of gezinnen die naar een nieuwbouwwoning verhuizen moeten flink in de buidel tasten, maar kunnen de energierekening gelukkig delen, en betalen al snel minimaal 1200 euro per jaar meer dan ‘blijven zitters’. Zelfs als hun woning goed geïsoleerd is en voorzien van stadsverwarming. Zij komen er overigens nog ‘goed’ vanaf, want stellen of gezinnen die verhuizen naar een populaire jaren ’30 woning betalen de hoofdprijs voor het afsluiten van een gloednieuw energiecontract. In de huidige energiemarkt betalen zij maar liefst zo’n 11.000 euro per jaar voor een nieuw contract terwijl huidige bewoners van dergelijke woningen gemiddeld 4800 euro kwijt zijn: een verschil van ruim 6000 euro.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.