Ads Top

Milieu Centraal raadt verwarmen met elektrische kachel of houtkachel af

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal raadt het gebruik van elektrische kachels en houtkachels af en waarschuwt zelfs voor een extra hoge energierekening door het gebruik van deze apparaten.

Met de hoge gasprijzen zoeken steeds meer mensen naar andere oplossingen om minder gas te verbruiken voor het verwarmen van hun huis.

De stroomprijs is, net als de gasprijs, de afgelopen tijd behoorlijk gestegen. En de elektrische kachel is een echte stroomvreter. Met zo’n kachel ben je voor dezelfde hoeveelheid warmte twee keer zoveel geld kwijt als voor warmte uit een cv-ketel op gas. Ook voor het klimaat is het geen goed idee: de CO2-uitstoot is eveneens ruim twee keer zo hoog.

Ook de houtkachel wordt vaak gezien als dé oplossing voor het verwarmen van het huis. Zo’n kachel raadt Milieu Centraal ook af, om meerdere redenen.

Allereerst is een houtkachel slecht voor de gezondheid, vanwege het vrijkomen van fijnstof en andere schadelijke stoffen. Bovendien is een houtkachel niet zuinig met energie: een groot deel van de warmte vliegt via de schoorsteen naar buiten. Om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen met een houtkachel betaal je bijna anderhalf keer zoveel als voor die warmte uit de cv-ketel.

Volgens Milieu Centraal kun je om op je gasrekening te besparen veel beter letten op het slim en zuinig verwarmen van je huis met een cv-ketel. Door bijvoorbeeld alleen de verwarming aan te zetten in de kamers waar je bent, de deuren in huis dicht te houden en door je thermostaat op maximaal 19 te zetten. En als je de mogelijkheden hebt: door je huis beter te isoleren en over te schakelen naar een (hybride) warmtepomp. Warmtepompen gebruiken elektriciteit en warmte uit de buitenlucht of bodem, daardoor zijn ze veel energiezuiniger dan elektrische kachels.

Thuiswerkers kunnen op een zuinige manier warm werken door een kleine elektrisch deken in de bureaustoel te leggen. Of door een infraroodpaneel aan het plafond of de muur of zelfs onder je bureau te bevestigen. Deze geeft stralingswarmte en hoeft niet de hele ruimte te verwarmen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.