Ads Top

Storm en ENGIE huldigen eerste windpark van Retie in

Het windpark, langsheen de E34 in Retie, werd vorige week officieel ingehuldigd door Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. Dat gebeurde in aanwezigheid van het gemeentebestuur van Retie en projectontwikkelaars ENGIE, Wind4Flanders en Storm.

Het gaat om het eerste windpark op het grondgebied Retie. Het windpark bestaat uit zes windturbines met elk een elektrisch vermogen van 4 MW, een rotordiameter van 136m en een tiphoogte van 180m. Samen produceren ze 61.500 MWh groene energie per jaar, goed om het energieverbruik van 17.500 gezinnen te dekken. Qua vermeden CO2-uitstoot levert dit bijna 20.000 ton per jaar op, wat overeenkomt met het schrappen van 10.000 dieselwagens uit het verkeer.

Het windpark is een samenwerking tussen windparkontwikkelaars Storm enerzijds en ENGIE met het publiek-private partnerschap Wind4Flanders anderzijds. Ze bouwden elk drie windturbines, die in het najaar van 2021 in gebruik werden genomen. Meer dan 210 omwonenden investeerden via de coöperatieven Storm CV en Electrabel CoGreen in het windpark. In totaal werd meer dan 548.000€ kapitaal opgehaald.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.