Ads Top

Inspirerend design voor een andere omgang met hitte

TU/e-onderzoekster Lenneke Kuijer prikkelt het creatief nadenken over de toekomst met een serie gewaagde ontwerpen voor het warmer wordende klimaat in ons land.

Wat dacht je van een koelend overhemd met planten die leven van je zweet, of een confettikanon dat koelte verspreidt?

Kuijer is werkzaam is voor de Future Everyday groep van de faculteit Industrial Design en is ook verbonden aan EIRES, het energie-instituut van de TU/e. Ze doet onderzoek naar de toekomst van zomercomfort in Nederlandse huishoudens. Als onderdeel hiervan is ze samen met haar onderzoekpartners en ontwerpstudenten op zoek gegaan naar alternatieve manieren om de hitte in ons land leefbaar te houden.

Een idee heet UrbiCamp. Het concept stelt mensen in de grote stad in staat om buiten in de publieke ruimte te werken, als het binnen te warm wordt. Denk aan parken en plantsoenen, maar ook aan parkeerplaatsen en trottoirs. Ze krijgen daarvoor een tas met magnetische haken (die je vast kan maken aan straatmeubilair), zeildoek om de zon te weren, koord, en een stekkerdoos. De tas kan ook worden gebruikt als mat.

Living Shirt maakt gebruik van planten die zijn geïntegreerd in kleding, en daar leven van het zweet van de drager. Door de schaduw en verdamping via de bladeren, blijft je lichaam koel. Zo kan je, ook als het heet is, gewoon naar je werk fietsen of lopen. Anders dan gewone kleding, houd je het Living Shirt aan als je gaat douchen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.