Ads Top

Luminus publiceert energiebarometer

In augustus organiseerde Luminus een grote energiebarometer. Het doel was na te gaan hoe de Belgen de huidige situatie op de energiemarkt zien, hoe ze hun verbruik onder controle houden en hoe ze zich informeren op het vlak van energie.

De studie toont aan dat 80 procent van de Belgen de voorbije 24 maanden maatregelen heeft genomen om het energieverbruik te verminderen, en dat de meest genomen maatregelen (bijvoorbeeld het licht uitdoen, voor 65 procent) vooral betrekking hebben op het elektriciteitsverbruik.

Maatregelen met de grootste impact op het gasverbruik worden door maximaal 50 procent van de Belgen genomen (50 procent gebruikt minder warm water, 47 procent zet de verwarming enkele graden lager). Er is dus nog veel potentieel om nog meer energie te besparen: elke Belg past gemiddeld 4,3 maatregelen van de 12 meest aangehaalde maatregelen toe.

Bijna de helft van de Belgen heeft zijn maandelijkse energievoorschot verhoogd. De meeste Belgen hebben hun voorschot op eigen initiatief aangepast. Anderen deden dat na een voorstel van hun energieleverancier en automatisch bij de jaarafrekening.

71 procent van de Belgen zegt relatief goed op de hoogte te zijn van de verschillende manieren om hun energieverbruik op te volgen (zoals het invoeren van hun verbruiksgegevens via de klantenzones van de leveranciers). In Henegouwen is dat zelfs 79 procent.

De Belgen vertrouwen erop dat hun energieleverancier hen informeert over hoe ze energie kunnen besparen (62% van de Belgen neemt hierover contact op met hun leverancier). Hun andere meest geconsulteerde bronnen zijn vrienden/familie (60%) of de pers (55%). 32 procent van de Belgen die moeite hebben om hun facturen te betalen, hebben de leveranciers om hulp gevraagd en hebben een afbetalingsplan gekregen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.