Ads Top

Energierekening te lijf met een serious game

Gamification kan blijvend, duurzaam gedrag aanleren. Dat blijkt uit het promotie-onderzoek van Jan Dirk Fijnheer aan de Universiteit Utrecht. Huishoudens die zijn zelfontworpen Powersaver Game speelden, bespaarden tot 30 procent meer energie dan huishoudens die gebruikmaakten van een energiebesparings-app zonder spelelementen.

In zijn promotie-onderzoek laat Fijnheer zien dat een digitale serious game duurzaam gedrag kan aanleren: 'Ik ben ervan overtuigd dat een gemiddeld huishouden een derde kan besparen op de energierekening. Maar dat gaat niet vanzelf. Dat moet je leren en kost tijd.'

De Powersaver Game daagt huishoudens uit om een aantal weken te besparen op het energieverbruik met concrete besparingsactiviteiten. De slimme energiemeter van het huishouden is gekoppeld aan de game, dus deelnemers zien direct het behaalde resultaat. Fijnheer vergeleek in een aantal experimenten bijna 50 huishoudens, waarvan een deel de Powersaver Game speelde en een deel exact dezelfde informatie ontving via een energiebesparings-app, zonder spelelementen.

Uit de experimenten blijkt dat de Powersaver Game ervoor zorgt dat huishoudens tot 30 procent meer energie besparen dan huishoudens die gebruikmaken van een energiebesparings-app. Na het spelen houden ze de besparingsactiviteiten langer vol dan de gezinnen in de controlegroep. En de deelnemers zijn meer betrokken, zo bleek na het afnemen van vragenlijsten. Huishoudens die competitie speelden, besparen bovendien nog eens extra.

De komende jaren gaat Fijnheer onderzoeken of serious games verder geoptimaliseerd kunnen worden voor het aanleren van duurzaam gedrag. Bijvoorbeeld met kunstmatige intelligentie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.