Ads Top

Medio september al eerste aardgas beschikbaar uit nieuwe drijvende LNG-terminal in Eemshaven

Donderdagmiddag 8 september is in aanwezigheid van minister Rob Jetten (Klimaat en Energie), minister-president Petr Fiala van Tsjechië, de Raad van Bestuur van Gasunie en diverse internationale relaties, de officiële start gegeven voor de realisatiefase van de EemsEnergyTerminal, een drijvende LNG-terminal in de Eemshaven (Groningen). Tevens is die dag eerste LNG-tanker gearriveerd. De verwachting is dat al medio september het eerste aardgas het gasnetwerk van Gasunie in zal stromen.

In de komende weken vinden nog diverse technische werkzaamheden plaats. De LNG-terminal zal naar verwachting eind november/begin december op volledige capaciteit draaien.

Met man en macht is gewerkt aan de realisatie van deze terminal die in een recordtijd wordt gerealiseerd. Circa 500 werknemers zijn hierbij betrokken.

In de afgelopen dagen zijn twee FSRU's (Floating Storage Regasification Unit’s), de Golar Igloo en de Eemshaven LNG, in de haven afgemeerd. Samen vormen zij de terminal waar van vloeibaar per tanker aangevoerd aardgas (LNG), gasvormig gas wordt gemaakt.

De FSRU’s: de Eemshaven LNG (Exmar) en de Golar Igloo (New Fortress Energy) zijn gehuurd voor een periode van vijf jaar en liggen in een van de havenbekkens van de Eemshaven. De inkomende boten die LNG transporteren meren op hun beurt schip-aan-schip aan tegen de Golar Igloo om te lossen. Van daaruit kan het worden overgeladen op de Eemshaven LNG. Beide FSRU’s kunnen ‘hervergassen’ en gas inbrengen in het gasleidingnetwerk van Gasunie. Op de kade is een aardgasleiding en een leiding voor warm water aangelegd.

Verder zijn er verbindingsleidingen tussen de FSRU’s voor het genoemde transport van LNG tussen de FSRU’s. Er is een nieuwe gasleiding vanaf de kade naar het al bestaande netwerk van Gasunie aangelegd. De gasleiding is, buiten de terminal geheel ondergronds. En hoewel het fysiek twee FSRU's zijn, zal EemsEnergyTerminal de diensten aan de gebruikers leveren als één terminal. De EemsEnergyTerminal kan na verwerking van het aangevoerde LNG, in totaal 8 miljard kubieke meter aardgas per jaar beschikbaar maken voor het landelijke aardgasnetwerk.

Tot dit jaar had Nederland alleen een LNG-terminal in de haven van Rotterdam. Met de uitbreiding in de Eemshaven en de optimalisatie van de terminal in Rotterdam verdubbelt de importcapaciteit voor LNG.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.