Ads Top

Gaskraan Groningen op waakvlam

Vanaf 1 oktober 2022 gaat het Groningenveld op de waakvlam. Dat betekent dat er een minimale hoeveelheid gas wordt gewonnen; 2,8 miljard kubieke meter gas voor komend gasjaar vanaf oktober. Dat heeft staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) besloten.

Als de geopolitieke situatie het toelaat, wil het kabinet de gaswinning uit het Groningenveld stoppen in het najaar van 2023, uiterlijk 2024.

In de eerste helft van het gasjaar blijven alle huidige elf productielocaties open. Voor 1 april 2023 besluit staatssecretaris Vijlbrief of er vanaf april 2023 zes van de elf productielocaties gesloten kunnen worden. Of dat kan is afhankelijk van de geopolitieke situatie op dat moment.

De waakvlam is de minimale hoeveelheid gas die wordt gewonnen om de bestaande locaties en infrastructuur draaiende te houden. Als het minder zou worden, dan kan de put waaruit het gas stroomt niet open blijven. Op deze manier is het Groningenveld een reservemiddel voor uitzonderlijke situaties, zoals bij zeer koude omstandigheden en technische storingen.

Vanwege de impact van de aardbevingen op Groningers en hun huizen, wil het kabinet de gaswinning zo snel mogelijk stoppen. Het aantal aardbevingen daalt sinds 2014 en die daling heeft ook de afgelopen maanden doorgezet. Tegelijkertijd geeft Staatstoezicht op de Mijnen aan dat er meer aardbevingen zijn dan verwacht.

Foto Anefo

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.