Ads Top

Bewoner verdient isolatie of duurzame warmtetechniek snel terug door hoge energieprijzen

Met de hoge energieprijzen van dit voorjaar is de terugverdientijd van verduurzamingsmaatregelen gemiddeld drie keer korter dan begin 2021. In slecht geïsoleerde woningen kunnen mensen het beste eerst isoleren: dat verdient zich terug in één tot zes jaar, met de energieprijzen uit april.

In beter geïsoleerde woningen zijn warmtepompen en zonneboilers erg interessant: die verdienen zich in twee tot zes jaar terug. Dat zegt Olof van der Gaag, voorzitter Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

CE Delft berekende de terugverdientijd van vier isolatiemaatregelen (dak, spouw, vloerisolatie en HR++glas) en drie duurzame warmtetechnieken (warmtepomp, hybride warmtepomp, zonneboiler), in opdracht van de NVDE. De onderzoekers keken naar verschillende huizentypes en bouwjaren. De terugverdientijd is afhankelijk van veel factoren zoals de ontwikkeling van de energieprijzen, het type woning en het gedrag van de bewoners.

Het kabinet heeft onlangs normering van warmte-installaties in woningen aangekondigd. Bij vervanging moet minimaal een hybride warmtepomp worden geïnstalleerd. De NVDE steunt die aanpak: dit onderzoek laat zien dat dit mensen veel geld bespaart. Het is van belang om de randvoorwaarden zo te houden dat dit ook rendabel en haalbaar blijft voor mensen: dus met adequate subsidies, belastingen, leningen en gerichte ondersteuning voor lage inkomens. Mogelijk kan gebouwgebonden financiering die drempel nog verder omlaag brengen.

Volgens de NVDE laat het onderzoek van CE Delft zien dat diezelfde aanpak ook mogelijk is voor de woning zelf: bijvoorbeeld door minimumeisen aan isolatie te stellen bij renovatie of de verkoop van de woning. Goede isolatie is de beste garantie om de energievraag en dus de energierekening beperkt te houden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.