Ads Top

Vattenfall geeft groen licht voor bouw Symbizon

 

Vattenfall gaat in mei 2022 beginnen met de bouw van zonnepark Symbizon in Almere. In dat park zal de combinatie van zonnepanelen en strokenteelt worden getest.

Doel van het zogeheten Symbizon-project is om te laten zien dat akkerbouw en zonnepanelen goed kunnen samengaan. Een slimme combinatie van zonnepanelen en strokenteelt houdt het land in stand voor voedselproductie, verbetert de ecologische eigenschappen en levert tegelijkertijd een positieve businesscase op voor Vattenfall en de agrariër.

Het zonnepark komt aan de Kievitsweg in Almere, gelegen in de oksel van de snelwegen A6 en A27. De ondergrond wordt door het Rijksvastgoedbedrijf voor dit doel uitgegeven voor de duur van het project. De bouw start in mei en zal naar verwachting in de zomer worden afgerond.

Tijdens het vierjarige pilotproject ontwikkelt TNO in samenwerking met Vattenfall en Aeres Hogeschool een zonvolg-algoritme dat verschillende factoren bijhoudt, zoals de gewasopbrengst, de energieopbrengst en de effecten van kruidenstroken, weersvoorspellingen, energieprijzen en de bodemgesteldheid. Aeres Hogeschool, ERF BV en Hemus monitoren het effect van het zonvolgsysteem op de gewasopbrengst, de ziekten en het gebruiksgemak voor de boer. Deze partijen hebben al ruime ervaring opgedaan in strokenteeltlandbouw.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.