Ads Top

Vraag naar duurzame energie-oplossingen meer dan verdubbeld


De vraag naar duurzame energie-oplossingen is meer dan verdubbeld in de eerste weken van oktober 2021. De vraag naar warmtepompen, woningisolatie, zonneboilers en zonnepanelen steeg sterk sinds alle berichten over hoge energieprijzen. Dit blijkt uit een inventarisatie onder leden van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), HollandSolar, Vereniging Warmtepompen en Branchevereniging Bodemenergie.

De stijging van de vraag wordt vooral veroorzaakt door de hoge aardgasprijs. Daarnaast spelen seizoensinvloeden en toegenomen klimaatbewustzijn volgens hen een rol.

Ook in de zakelijke markt is de interesse in verduurzaming gestegen. Twee derde van de bedrijven meldt een stijging van de vraag in oktober ten opzichte van september. Bij een kwart is sprake van meer dan een verdubbeling.

Het kabinet kende een budget van 150 miljoen toe voor isolatie of steun aan mensen met energiearmoede, te verdelen via gemeentes. Het vergroten van het budget voor de ISDE en het waarborgen van voldoende  budget voor warmte binnen de SDE++ worden door bedrijven genoemd als verstandige maatregelen.

Branchevereniging NVDE vindt het verstandig om het beschikbare budget binnen de ISDE-subsidie mee te laten groeien met de vraag. Bovendien pleit de NVDE er voor dat isolatiesubsidie ook beschikbaar is voor mensen die één maatregelen willen doorvoeren (nu worden er minimaal twee geëist). Om de aantrekkelijkheid te vergroten, is het ook goed om de subsidie te verhogen naar 30% van de kosten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.