Ads Top

Statenleden bezoeken kleine windmolen op boerderij in Zegveld

Hoe kan de provincie het makkelijker maken om boerderijen zuiniger in energieverbruik te laten werken met een kleine windmolen op hun erf? Met die vraag brachten Statenleden een bezoek aan de melkveehouderij van de familie Spruit in Zegveld. Mede dankzij de turbine op hun erf, met een ashoogte van 15 meter, wekken zij zelfstandig alle elektriciteit op die hun bedrijf nodig heeft.

De reden voor het bezoek was een debat over de nieuwe omgevingsverordening, een omvangrijke discussie waar werd besloten over veel nieuwe regelgeving  van de provincie. Een meerderheid van Provinciale Staten stemde voor het verruimen van regels voor kleine windmolens bij boerderijen. Het initiatief daarvoor kwam van de ChristenUnie, CDA en SGP.

Het doel van dit aangenomen voorstel is om boeren daarmee meer groene energie te laten opwekken voor hun eigen bedrijf met zo’n kleine turbine. De regels staan tot 20 meter toe, maar volgens de Staten mag dit nu bij een goed onderbouwde uitzondering ook 25 meter zijn, zodat er meer wind opgevangen kan worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.