Ads Top

Halfjaarlijkse verandering van tarieven lijkt doorbroken

Het eind van de onstuimige energiemarkt is nog niet in zicht. De prijzen van energie zijn momenteel torenhoog en er zijn veel veranderingen gaande. Niet alleen de vaste energietarieven staan onder druk, ook de energiemarkt voor variabele energiecontracten gaat op de schop, zo blijkt uit marktanalyse van vergelijkingssite Easyswitch.nl.

Door de extreem gestegen gasprijzen heerst er onder energieleveranciers veel onzekerheid over het inkopen van energie. Eerder werden de tarieven van variabele energiecontracten doorgaans aangepast op 1 januari en 1 juli. Deze halfjaarlijkse wisseling is niet wettelijk bepaald, maar energieleveranciers weken eerder vrijwel nooit van deze momenten af. Deze ‘traditie’ lijkt echter door de huidige energiecrisis doorbroken.

Easyswitch.nl ziet een verschuiving ontstaan in de energiemarkt voor variabele contracten. Zo hebben sommige energieleveranciers hun variabele tarieven al gewijzigd voor 1 januari. Uit de marktanalyse van de vergelijkingssite blijkt daarnaast dat een aantal energieleveranciers überhaupt geen variabele contracten aanbieden, ondanks dat dit verplicht is door de beleidsbepaling vanuit de ACM. De eerste energieleverancier heeft zelfs al aangekondigd dat zij voortaan variabele contracten aanbieden waarvan de tarieven niet halfjaarlijks, maar maandelijks gewijzigd kunnen worden.

De opvallendste bevinding uit de marktanalyse van de vergelijkingssite is dat steeds meer energieleveranciers een variabel energiecontract aanbieden met maandelijks wisselende tarieven. Momenteel heeft 44 procent van de Nederlandse huishoudens een variabel energiecontract afgesloten. Door de tarieven van variabele energie nu maandelijks te bepalen in plaats van halfjaarlijks, beschermen energieleveranciers zich beter tegen de schommelende (inkoop)prijzen van energie.

De nieuwe trend van maandelijks wisselende energietarieven bij variabele contracten biedt uitkomst voor energieleveranciers tijdens de energiecrisis, maar werkt op dit moment juist in het nadeel van de consument.

De overstap naar een nieuw (variabel) energiecontract duurt gemiddeld zo’n 30 dagen. Dit betekent dat als een leverancier eind december de nieuwe tarieven bekend maakt, de consument op zijn vroegst pas 1 februari bij een nieuwe energieleverancier terecht kan. Uit berekeningen van Easyswitch.nl blijkt dat dit de overstappende consumenten in de aankomende maand, van december naar januari, gemiddeld 75 euro kan kosten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.