Ads Top

Duizenden woningen versneld van het gas af

De komende jaren gaat de gemeente duizenden woningen in Amsterdam versneld aardgasvrij maken door ze aan te sluiten op het warmtenet. Het gaat om woningen die maximaal 200 meter van het bestaande warmtenet af liggen. Deze huizen stoten daardoor straks tot wel 60 procent minder CO₂ uit. De eerste 4000 woningen die aangesloten gaan worden, bevinden zich in Zuidoost en Nieuw-West.

De gemeente heeft een overeenkomst getekend met de woningcorporaties en warmtebedrijven Vattenfall en Westpoort Warmte. Daarin staan afspraken over het aansluiten van ongeveer 110.000 woningen. Dat zijn woningen die op minder dan 200 meter van het warmtenet liggen. De gemeente heeft 50 miljoen euro uitgetrokken voor de eerste uitbreiding van de warmtenetten. Hierop kunnen 10.000 woningen worden aangesloten in de periode tot 2027.

In de overeenkomst is vastgelegd dat de kosten voor een warm huis en warm water hetzelfde blijven als bij aardgas. Buurtbewoners met een koopwoning kunnen profiteren van dezelfde aansluitprijs op het warmtenet en van de bijbehorende subsidie. Of zij kunnen verder nadenken over een ander alternatief voor aardgas, bijvoorbeeld in een collectief met andere woningeigenaren in de straat.

De meest kansrijke buurten om mee te starten, zijn de Confuciusbuurt en Wildemanbuurt in Nieuw-West en de buurten Hakfort/Huigenbos en K-buurt Midden in Zuidoost. In drie van de vier buurten zijn betrokken partijen al in gesprek over hoe de buurt aardgasvrij kan worden.

In deze 4 wijken staan vooral corporatiewoningen. Daarom zijn er ook gesprekken met de Federatie Amsterdamse Huurderskoepels. In die gesprekken komen de gevolgen voor de huurders bij de overgang naar een warmtenet en de inspraakmogelijkheden uitgebreid aan bod.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.