Ads Top

Eurowoningen Leusden willen aardgasvrij

Leusden wil een Rijkssubsidie in het kader van een Proeftuin Aardgasvrij Wijk (PAW). De wijk Rozendaal met 476 Eurowoningen deed in 2018 en 2020 ook een aanvraag, maar paste die keren niet voldoende binnen de criteria van het Rijk. De huidige aanvraag, waarbij een buurtteam een stap-voor-stap aanpak heeft gemaakt en alle wijkbewoners actief betrekt, doet dat wel.

De wijk Rozendaal met 476 drive-in woningen is van grote stedenbouwkundige waarde. Toen de wijk in 1970 werd opgeleverd, trok dat wereldwijd de aandacht omdat het gezien werd als fraai voorbeeld van Structuralisme. De geschakelde woningen zijn gebouwd rond 12 pleinen, de wijk heeft veel openbaar groen en een eigen zwembad en tennisbaan waarvan het beheer in handen is van een door inwoners opgerichte stichting.

Naar verwachting beslist het ministerie van Binnenlandse Zaken in het eerste kwartaal van 2022 welke aanvragen gehonoreerd worden.

Naast Leusden, hebben twee andere Utrechtse gemeenten een aanvraag ingediend. Veenendaal wil een bedrijventerrein aardgasvrij maken door isolatie en maatwerk all-electric oplossingen. De Bilt wil een woonwijk verwarmen met behulp van warmte uit een rioolzuiveringsinstallatie. Ook deze aanvragen worden van harte ondersteund door de provincie Utrecht.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.