Ads Top

Twee nieuwe kerncentrales? Krankzinnig onverantwoord vindt WISE

Organisatie WISE vindt de keuze voor twee nieuwe kerncentrales 'krankzinnig onverantwoord'. WISE acht de kans dat in de komende vier jaar voor een definitieve permanente opslag voor kernafval wordt gezorgd uiterst klein. De beslissing over nieuwe kerncentrales kun je pas nemen als deze eindopslag er is, zo vinden we.

De kans dat de nieuwe kerncentrales daadwerkelijk gebouwd worden is vrijwel nihil. 'Er is geen draagvlak en geen businesscase. Het enige dat dit plan oplevert is verspilling van 5 miljard euro belastinggeld en vertraging van de energietransitie.'

WISE kiest voor een grote inzet op energiebesparing, meer zon en wind en investeringen in opslagtechnieken. Kerncentrales gebruiken voor de productie van waterstof, zoals in het regeerakkoord wordt voorgesteld, is eerder al door de bureau’s Berenschot en Kalavasta bestudeerd en beoordeeld als onnodig kostbaar.

Een elektriciteitssysteem waar dat zou gebeuren leidt tot jaarlijkse meerkosten van 4 miljard. Een investering van 5 miljard, die leidt tot jaarlijkse meerkosten van 4 miljard is geld over de balk smijten. Dat geld kan volgens WISE beter gebruikt worden voor een duurzame energietransitie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.