Ads Top

Energiezuinig ventilatiesysteem ververst, filtert en koelt de lucht in klaslokalen

Een prettig en gezond (klasse A) in scholen, en op een energiezuinige manier. Dat biedt een mede door TNO ontwikkeld ventilatiesysteem, Schoolvent, dat niet alleen de klaslokalen ventileert maar ook de lucht filtert, voorverwarmt of koelt. Op het Jordan Montessori Lyceum Utrecht in Zeist werden in een proef vijf lokalen aangesloten op het nieuw ontwikkelde ventilatiesysteem. De vijf lokalen lieten een forse daling van fijnstof zien vergeleken met een referentielokaal.

Een klaslokaal koelen kost vaak veel energie en vereist een hoger elektrisch aansluitvermogen. In het nieuwe systeem wordt energiezuinige dauwpunt koeling toegepast. Omdat deze manier van koeling gebaseerd is op waterverdamping is er geen extra elektrisch vermogen vereist.

Daarnaast helpt het niet als bij het filteren van fijnstof uit de lucht een ventilatiesysteem is voorzien van een filter met een hoge luchtweerstand. In dat geval is extra energie nodig voor een krachtige ventilator die de lucht door zo’n filter moet blazen. Om deze reden wordt voor het eerst in scholen een elektrostatisch filter toegepast wat vijf klaslokalen tegelijk van schone lucht voorziet.

Niet filteren en koelen van lucht is eigenlijk geen optie, omdat scholen dan vaker te maken krijgen met oververhitte klaslokalen en een te hoge fijnstofconcentratie. Dat laatste geldt al helemaal voor scholen in de buurt van drukke autowegen. De afgelopen periode heeft COVID ook nog eens duidelijk gemaakt hoe belangrijk goede ventilatie is.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.