Ads Top

Extra energietoeslag voor lagere inkomens

Het kabinet komt samen met gemeenten met een eenmalige generieke tegemoetkoming om lagere inkomens tegemoet te komen voor de stijgende energieprijzen. Maximaal 800.000 huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum ontvangen circa 200 euro via gemeenten om hen te helpen bij het betalen van de energierekening. Daarvoor wordt 200 miljoen euro vrijgemaakt. Dit komt bovenop de eerder toegezegde 3,2 miljard euro voor een verlaging van de energiebelasting. Dit schrijft staatssecretaris Wiersma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer.

De stijgende energieprijzen houden het kabinet al langer bezig. Daarom werd eerder al bekend gemaakt dat er eenmalig 3,2 miljard euro wordt vrijgemaakt om de energiebelasting te verlagen. Huishoudens met een gemiddeld verbruik betalen daardoor ruim 400 euro minder aan energiebelasting op jaarbasis. Omdat dit de lagere inkomens van Nederland mogelijk onvoldoende ontziet, wordt nu deze aanvullende 200 miljoen euro vrijgemaakt.

Huishoudens met een laag inkomen (op of net boven het sociaal minimum) krijgen via de categoriale bijzondere bijstand eenmalig een tegemoetkoming van circa 200 euro. Er is voor een generieke uitkering gekozen omdat maatwerk voor deze grote groep niet uitvoerbaar is voor gemeenten. Mensen in de bijstand zijn bekend bij gemeenten en ontvangen het bedrag automatisch. Andere groepen die in aanmerking komen – waaronder IOW-gerechtigden, AOW-gerechtigden zonder aanvullend pensioen en zelfstandigen met een laag inkomen – maar niet automatisch worden bereikt, kunnen zich bij hun eigen gemeente melden. Om deze groep te informeren over deze tegemoetkoming wordt samen met de VNG en Divosa publiekscommunicatie opgezet.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.