Ads Top

Tarieven grootverbruikers stijgen door verzwaren hoogspanningsnet

Grootverbruikers van elektriciteit moeten in 2022 meer betalen voor het transport van elektriciteit door landelijke netbeheerder TenneT. De belangrijkste reden voor deze stijging is het feit dat TenneT tot en met 2023 extra operationele kosten moet maken bij het verzwaren van het hoogspanningsnet in het kader van de energietransitie.

Voor grootverbruikers die zijn aangesloten op het extrahoogspanningsnet (EHS-net) stijgen de tarieven komend jaar met 9 procent. Voor het hoogspanningsnet (HS-net) stijgen de tarieven met 15 procent. Voor het jaar 2023 wordt een verdere stijging van de tarieven verwacht.

Naast de extra operationele kosten bij het verzwaren van het hoogspanningsnet mag TenneT ook de kosten in rekening brengen voor de wettelijke taken als netbeheerder van het net op zee. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) geeft TenneT een subsidie voor de eerste fase van het net op zee. Omdat het ministerie nog geen besluit genomen heeft over een subsidie voor de tweede fase van het net op zee (de kavels vanaf Hollandse Kust West) mag TenneT (als netbeheerder van het Net op Zee) volgens de Elektriciteitswet de kosten voor de tweede fase daarom in rekening brengen bij de netbeheerder van het landelijke hoogspanningsnet.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.