Ads Top

'Stroomleveranciers moeten laten zien waar zij stroom inkopen'

'Verplicht energieleveranciers transparant te zijn over de stroom die ze inkopen.' Die oproep doen de Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE aan de minister van Economische Zaken. Het is nog steeds te makkelijk om grijze stroom als groen te verkopen, ondanks nieuwe transparantieregels. Dit concluderen de organisaties in hun jaarlijkse duurzaamheidsonderzoek.

De belangenorganisaties beoordeelden 41 stroomleveranciers op de duurzaamheid van hun investeringen, van hun inkoop en van hun levering van stroom. Gemiddeld krijgen de leveranciers op de consumentenmarkt een 6,6 voor duurzaamheid.

Tussen de geleverde stroom en de ingekochte stroom zit een groot verschil ten aanzien van de duurzaamheid. De door de consumentenleveranciers geleverde stroom wordt beoordeeld met 8,1. Voor de ingekochte stroom krijgen ze slechts een 5,8. De ingekochte elektriciteit is veelal grijs en wordt voor levering 'vergroend' met los bijgekochte certificaten. Zogenaamde Garanties van Oorsprong (GvO's). Leveranciers lijken zo heel duurzaam, omdat op hun stroometiket dan ‘groene stroom’ staat. Maar deze vorm van inkoop draagt nauwelijks bij aan toename van duurzame energieopwekking in Nederland.

De meest duurzame energieleveranciers op de consumentenmarkt zijn: Energie vanOns, Vrijopnaam, om | nieuwe energie, Pure Energie en Powerpeers. Deze leveranciers kopen ook duurzaam in en krijgen een 10. Van de 3 grootste leveranciers is Eneco het duurzaamst met een 9,0. Vattenfall krijgt dankzij duurzame investeringen een 7,4. Essent behoort tot de grijze achterblijvers met een 4,0.

Op de zakelijke markt scoren de energiereuzen beduidend slechter dan op de consumentenmarkt. Eneco scoort hier een 5,5, Vattenfall een 6,5 en Essent een 2,6. 'Dit staat in schril contrast met de groene veren waarmee zij pronken bij consumenten’, aldus de onderzoekers. De meest duurzame zakelijke energieleveranciers zijn Energie VanOns, om | nieuwe energie en Pure Energie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.