Ads Top

'Planbureau en ECN onderschatten kostendaling windenergie'

BL, ECN en CBS zijn veel te pessimistisch over kostendalingen in de windenergie. Dat stelt de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) in reactie op de Nationale Energieverkenning (NEV). Terwijl de kosten in de praktijk hard dalen, en uit onderzoek blijkt dat deze nog tientallen procenten kunnen zakken, rekenen de schrijvers van de NEV met een marginale daling van de prijs van windenergie.

Volgens de NEV leveren windmolens in de windrijkste gebieden op land in 2020 duurzame stroom voor 6 cent per kilowattuur. Tot 2035 daalt deze prijs volgens PBL, ECN en CBS nog met slechts 10 procent. Uit een rapport van Ecofys opgesteld in opdracht van NWEA blijkt een reductie van 30 tot 40 procent binnen 5 tot 10 jaar mogelijk.

PBL, ECN en CBS gaan daarnaast uit van 6 cent per kilowattuur exclusief netaansluiting voor windenergie op zee in 2020. Tussen 2020 en 2035 blijft dit volgens deze organisaties op dit niveau steken. De daling van de kosten van windenergie op zee in het afgelopen jaar werd door niemand voorzien. Voor de komende jaren is er zelfs uitzicht op subsidieloze tenders. NWEA verwacht dan ook dat de kostendalingen op zee ook na 2020 zullen doorzetten

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.