Ads Top

Eerste opslagsysteem ter wereld voor zelfherstellende stroomnetwerken

De snelle groei van duurzame energie legt door de inconsistente opwekking hiervan grote druk op de wereldwijde stroomnetwerken. Om deze netwerken hier bestendiger tegen te maken, lanceert Alfen een oplossing die het voor lokale delen van het centrale net mogelijk maakt zichzelf los te koppelen en autonoom te herstellen.

Deze nieuwe netwerkoplossing, genaamd de Cellular Smart Grid Platform (CSGriP), verdeelt het netwerk in diverse kleine cellen die autonoom kunnen functioneren. Als de centrale netwerksturing door een storing wordt onderbroken, nemen deze lokale cellen de regie over. Zij starten automatisch met het herstel van alle lokale energiebronnen (bv. zon en wind), om lokale gebruikers hier vervolgens van te voorzien. Dit wordt mogelijk gemaakt door het energieopslagsysteem van Alfen: een systeem dat in staat is om het genereren en verbruik van energie in balans te houden. Zodra deze balans in een individuele cel is hersteld, verbindt deze zich automatisch met andere cellen om zo het centrale netwerk weer op te bouwen. Hiermee worden de duur en de omvang van stroomstoringen aanzienlijk teruggebracht.

Deze Alfen-oplossing doorstond uitvoerige praktijktesten bij ACRESS in Lelystad (Application Centre for Renewable Resources). Hier worden lokaal opgewekte zonne- en windenergie en biogas gecombineerd met lokale stroomgebruikers. De totaaloplossing draait om een 0,5MH energieopslagsysteem dat in combinatie met complexe algoritmes de lokale stroomopslag volledig beheert. Beide oplossingen zijn geleverd door Alfen.

Naast Alfen zijn ook diverse projectpartners betrokken bij de ontwikkeling van CSGriP, zoals de Technische Universiteit Delft, het Application Centre for Renewable Resources, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Avans Universiteit, Bredenoord, DNVGL en netwerkbeheerder Alliander. Het project wordt ondersteund met een subsidie van RVO-TKI Urban Energy.

1 opmerking:

Mogelijk gemaakt door Blogger.