Ads Top

Greenchoice en Zown tekenen samenwerkingsovereenkomst

Groene energieleverancier Greenchoice en Zown, een dochteronderneming van Alliander, gaan samenwerken. Evert den Boer, CEO van Greenchoice, en Detlef Meijer, general manager van Zown, tekenden woensdag een samenwerkingsovereenkomst met als doel: het slimmer ontwerpen van lokale energieprojecten en het faciliteren van de overgang naar 100% groene energie in Nederland.
 
Greenchoice zet zich in als versneller en verbinder naar 100% groene energie, waarbij deze duurzame energie zo veel mogelijk lokaal wordt opgewekt en gebruikt. Dit zorgt volgens beide partners wel voor een uitdaging, want duurzame energie wordt vaak niet op hetzelfde moment gebruikt als het wordt opgewekt. Deze niet gebruikte energie wordt teruggeleverd wat het net extra belast. Om overbelasting op het energienet te voorkomen moet het elektriciteitsnet worden verzwaard door de netbeheerder en dat vergt een flinke investering. Dat is het moment dat Zown in beeld komt.

Zown heeft een ‘Microgrid Platform’ ontwikkeld die klanten in staat stelt om de opwek en het gebruik van energie lokaal op elkaar af te stemmen. De energie van een zonnepark wordt bijvoorbeeld gebruikt door een naastgelegen industrieterrein en gebalanceerd door middel van het platform. Daardoor wordt het elektriciteitsnet niet extra belast en is verzwaring van het net niet nodig.

Dit maakt de realisatie van duurzame lokale energieprojecten financieel een stuk aantrekkelijker. Zo onderzocht Zown in opdracht van onder andere Greenchoice hoe een toekomstige nieuwbouwwijk en de omliggende bedrijven energieneutraal kunnen worden. Doordat er een minder zware aansluiting nodig is, zijn de kosten voor de klanten en de netbeheerder lager. Op deze manier kunnen woonwijken en bedrijventerreinen worden ontwikkeld die, op elk moment van de dag, op een duurzame manier in hun eigen energiebehoefte kunnen voorzien.

Beide partijen vullen elkaar in hun dienstverlening goed aan. Greenchoice treedt op als partner voor organisaties die hun duurzame energie (wind of zon) lokaal willen opwekken. Zown zorgt ervoor dat de opgewekte energie ook daadwerkelijk lokaal gebruikt wordt. Dit doet Zown door aan diverse partijen het Microgrid Platform aan te bieden, waarmee klanten hun energiestromen realtime kunnen monitoren, besturen en optimaliseren. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.