Ads Top

Nieuwe hoogspanningstransformator voor Merwedehaven Dordrecht

(Foto Han Jongeneel)
In de Merwedehaven van Dordrecht is een nieuwe hoogspanningstransformator van Stedin aangekomen. De transformator is met een boot vanuit de fabriek in het Belgische Mechelen aangevoerd en daarna met een vrachtwagen naar zijn nieuwe plek bij de Veerplaat gereden. Het megatransport van het 90-ton wegende en 5 meter hoge gevaarte trok de nodige bekijks. De nieuwe transformator is nodig voor de uitbreiding en modernisering van het elektriciteitsnet in Dordrecht en Zwijndrecht.

Op dit moment staan er al twee hoogspanningstransformatoren in de Merwedehaven. De transformatoren zetten 150.000 Volt van het landelijke energienet van netbeheerder TenneT om in 50.000 Volt. Daarna wordt de stroom door Stedin verder getransporteerd naar andere verdeelstations in o.a. Dordrecht en Zwijndrecht. Deze verdelen de stroom verder over de straten zodat het uiteindelijk in de meterkast terecht komt.

Met de uitbreiding van een derde transformator wordt het elektriciteitsnet klaar gemaakt voor de toekomst. ,,Een nieuwe hoogspanningstransformator op z’n plek zetten is geen alledaagse klus en best een bijzonder moment’’, zegt Judith Koole, Chief Operational Officer van netbeheerder Stedin. ,,Dat doen we niet zonder reden. De Merwedehaven is een belangrijk energieknooppunt in de regio. Door de extra transformator is er straks meer capaciteit in het elektriciteitsnet beschikbaar wanneer bedrijven en consumenten meer elektriciteit gaan gebruiken, bijvoorbeeld voor elektrisch vervoer.”

De komende periode gaan hoogspanningsspecialisten van Joulz Energy Solutions de nieuwe transformator installeren, zodat hij eind dit jaar in gebruik kan worden genomen. Stedin investeert 31 miljoen euro in de modernisering van het elektriciteitsnet van Dordrecht en Zwijndrecht. Vorig jaar is ook een nieuw verdeelstation aan de Dordtse Oranjelaan opgeleverd. Verder legt Stedin nieuwe verbinding met hoogspanningskabels onder de Merwede aan, tussen Zwijndrecht en Dordrecht. Ook het verdeelstation in de Zwijndrechtse wijk Walburg wordt op dit moment gemoderniseerd. De hele operatie moet in 2020 klaar zijn.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.