Ads Top

Officiële start van de omschakeling van 'arm' naar 'rijk' aardgas

Met de presentatie van de Belgische campagne voor de omschakeling van arm naar rijk (aard)gas, gaven de federale minister van Energie, Marie Christine Marghem, en de regionale ministers van Energie Céline Fremault en Jean-Luc Crucke, een dezer dagen de officiële start van de omschakeling.

De samenstelling van gas verschilt naargelang de herkomst. In de Nederlandse gasvelden is de energiewaarde van het gas ongeveer 15 procent lager dan in andere gasvelden. Er is met andere woorden 15 procent meer gas nodig om te koken of te verwarmen. Daarom wordt het ook laagcalorisch gas, L-gas of arm gas genoemd. In de rest van de wereld wordt gas meestal hoogcalorisch gas, H-gas of rijk gas genoemd. In de communicatie naar de gasgebruikers wordt gesproken over arm en rijk gas, om eenvoudige termen te gebruiken.

De particulieren en bedrijven die vandaag arm gas verbruiken uit Nederland, bevinden zich in de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant, Luik (Hannuit en Borgworm), Henegouwen, Namen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Elk jaar worden in de zomerperiode een aantal gebruikers omgeschakeld. Hiertoe werkte beroepsfederatie Synergrid een indicatieve kalender uit.

Concreet wordt aan alle gebruikers gevraagd om al hun gastoestellen te laten nakijken door bevoegde technici. Het gaat voornamelijk om verwarmingsketels, grote en kleine boilers, kooktoestellen en sierhaarden. De distributienetbeheerders en gasleveranciers zullen hun klanten daartoe op tijd verwittigen. Zelf sturen de distributienetbeheerders hun technici waar nodig langs om de gasdrukregelaars aan te passen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.