Ads Top

Milieudefensie: geen trendbreuk bij kabinet

Voor de noodzakelijke trendbreuk gaat dit kabinet niet zorgen. Meer dan een derde van de beoogde CO2-vermindering wordt namelijk niet gerealiseerd door minder uit te stoten, maar door CO2 af te vangen en op te slaan. Het kabinet dwingt bedrijven dus niet om minder uit te stoten, zegt Milieudefensie.

Bovendien wordt deze maatregel niet door vervuilende bedrijven, maar door de burger betaald. Die wordt verder o.a. geconfronteerd met een verhoging van de energiebelasting met 70 euro per huishouden. In totaal gaan de milieubelastingen met 1,4 miljard per jaar omhoog, waarvan 0,9 miljard per jaar bij burgers wordt gelegd en 0,5 miljard per jaar bij bedrijven. Burgers brachten al veel meer op dan bedrijven en dat verschil wordt dus groter. De grootste vervuilers, bedrijven, worden weer ontzien.

De kaders van de klimaatwet worden pas later vastgelegd. We weten dus nog niet hoe dat precies gaat uitpakken voor de verschillende sectoren, zoals bijvoorbeeld landbouw en verkeer. Daardoor bestaat het akkoord nu uit hele en halve maatregelen, waarvan zeer de vraag is of die, bij elkaar opgeteld, voldoende zijn om ‘Parijs’ te halen, en die soms zelfs negatief uitpakken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.