Ads Top

Consortium van Nederlandse gemeenten en bewonersorganisaties gaat voor het einde van het jaar energieverbruiksmanagers plaatsen

Een consortium van Nederlandse gemeenten en bewonersorganisaties gaat voor het einde van het jaar energieverbruiksmanagers plaatsen bij duizend wooneenheden.

Dat meldt de leverancier, het Britse bedrijf geo en marktleider in Europa op het gebied van slimme energie-oplossingen als afsluiter van de European Utility Week 2017.

In de RAI in Amsterdam kwamen afgelopen week meer dan 4000 bedrijven uit de hele wereld bijeen om ervaringen en oplossingen te delen op het vlak van ondermeer de digitalisering van energie.

De bewoners van de betrokken woningen, veelal met een lager inkomen, kunnen straks, met behulp van de displays die aan de slimme meter in huis worden gekoppeld geld besparen op hun maandelijkse energierekening door een onmiddellijk inzicht in en controle op hun dagelijks verbruik van elektriciteit en gas.

In Nederland zijn er inmiddels in meer dan een derde van de woningen slimme meters geinstalleerd. De energieverbruiksmanager leest de data die de meter registreert uit en maakt ze voor de consument praktisch en simpel hanteerbaar. Het consortium bestaat uit Stichting !WOON uit Amsterdam, de Gemeente Utrecht, Het MEVM huurdersplatform uit Drenthe, de huurdersraad Albanainea uit Alphen a/d Rijn en het Energieloket dat verschillende gemeenten in de Achterhoek bedient. De vijf partners hebben de krachten gebundeld en zijn uiteindelijk in zee gegaan met het Britse bedrijf geo dat inmiddels in het Verenigd Koninkrijk en in andere Europese meer dan 3 miljoen in-home displays heeft geleverd waaronder aan energieleveranciers en woningcollectieven.

De vier instanties zijn de eerste in Nederland die op zo’n schaal energieverbruik managers gratis voor de huishoudens beschikbaar stellen. Ze spelen zo in op de mogelijkheden die de slimme meters bieden. Ze willen de Nederlandse markt attenderen op het nut van eenvoudig uitleesbare energieverbruiksmanagers omdat die nog weinig op de lokale markt aangeboden worden. De doelgroep bestaat uit consumenten die niet technologisch onderlegd zijn, maar die toch belang hebben bij een vlot inzicht in hun dagelijks energieverbruik. Op die manier kunnen ze hun verbruik bijsturen en hun energierekening verlagen. We hopen met dit project alle mogelijke besparingen concreet te maken.

De Trio II energieverbruiksmanager van geo geeft actuele en historische gegevens over het verbruik van elektriciteit en gas en van de overdracht van zonne-energie. Het systeem is beproefd in een test in de Achterhoek en kreeg positieve reacties van gebruikers.  Het blijkt goed aanpasbaar voor de Nederlandse markt, zegt CEO Patrick Caiger-Smith van geo. “Dit project helpt de business case van de Nederlandse overheid voor slimme meters in Nederland te valideren. Als men energie bespaart door dit type producten en diensten te gebruiken, dan is er meer kans dat uiteindelijk alle gezinnen in het land hiervan gaan profiteren en dat de nationale doelstellingen op het vlak van energieverbruik worden gehaald.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.