Ads Top

Eerste Eneco ZonneHub van start

De eerste ZonneHub van Nederland is in bedrijf genomen. Dankzij een samenwerking tussen Eneco en Rabobank West-Brabant Noord wekken omwonenden zonder geschikt dak toch hun eigen zonnestroom op. Op het dak van het Rabobankkantoor in Etten-Leur liggen nu 170 panelen.

Er is steeds meer behoefte bij mensen om ‘zelfvoorzienend’ te worden in hun energieverbruik. Hierdoor ontstaan meer initiatieven om samen op lokaal niveau groene energie op te wekken. Een collectief zonnedak, zoals de Eneco ZonneHub, maakt het gebruik en de opwek van duurzame energie eenvoudig en toegankelijk voor veel mensen, ook wanneer zij zelf geen zonnepanelen op hun dak kunnen of willen leggen.

De Eneco ZonneHub vergde veel inzet en doorzettingsvermogen van Eneco, Rabobank en de eerste deelnemers. Er is veel geleerd. Van het vestigen van het recht van opstal tot een beschikkingsaanvraag bij de Belastingdienst, van een specifieke aansluiting bij de netbeheerder tot het oprichten van de coöperatie waarin de deelnemers verenigd zijn. Al deze opgedane kennis en ervaring kan voor toekomstige collectieve zonnedaken worden ingezet om processen eenvoudiger en sneller te maken.

Ger de Weert, directeur Rabobank West-Brabant Noord: ‘De regio West-Brabant wil in 2050 energie-neutraal zijn. Dat betekent dat we zullen moeten besparen op energie en duurzaam energie moeten opwekken. Met ondernemers, onderwijs, inwoners en de overheid pakken we de handschoen op. Deze ZonneHub is eigenlijk een prachtig voorbeeld van hoe we nu al op zo’n manier kunnen samenwerken.’

Ondertussen werkt Eneco al aan volgende ZonneHubs. Binnenkort worden panelen geplaatst op het dak van een Gemeenteschuur op Goeree Overflakkee en op het dak van een grote koeienstal nabij Gorinchem en wekken omwonenden daarmee zelf hun groene stroom op.

Ook op het dak van sportpark Schuytgraaf in Arnhem Zuid worden momenteel 295 panelen aangeboden waar inwoners uit omringende postcodegebieden in Arnhem-Zuid, Oosterbeek, Doorwerth en Driel aan kunnen deelnemen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.