Ads Top

Overvecht-Noord als eerste bestaande Utrechtse wijk aardgasvrij

Overvecht-Noord is de eerste bestaande Utrechtse wijk die uiterlijk 2030 aardgasvrij wordt. De gemeente onderzoekt samen met Stedin, woningbouwcorporaties, Eneco, bewonerscollectief Energie-U en bewoners wat dit betekent voor de woningeigenaren en de energie-infrastructuur in de wijk. Met de 8.000 woningen in Overvecht-Noord zet Utrecht de eerste grote stap om de gehele stad aardgasvrij te maken en daarmee de CO₂-uitstoot terug te dringen. In de onlangs door het college vastgestelde Warmtevisie staat beschreven hoe de warmtevoorziening van Utrecht klimaatneutraal kan worden.

Wereldwijd staan we voor de opgave om de CO₂-uitstoot terug te dringen. Het verwarmen van gebouwen en koken met aardgas is één van de veroorzakers van de uitstoot. De komende jaren gaat er veel veranderen in de manier waarop we onze huizen en kantoren verwarmen. Hiervoor zijn aanpassingen nodig in gebouwen en in de energie-infrastructuur.

De wijk Overvecht-Noord, tussen de Franciscusdreef, Karl Marxdreef, Einsteindreef en Vechtdijk, is om meerdere redenen een logische eerste stap in het aardgasvrij maken van Utrecht. “Onze aardgasleidingen zijn in deze wijk over enkele jaren aan vervanging toe”, zegt Joep Weerts, directeur Klant & Markt van netbeheerder Stedin. “Een nieuwe aardgasleiding leggen we voor zo’n veertig jaar aan. Dat is natuurlijk zonde om nu te doen, als we al weten dat we van het gas af gaan voor het eind van de levensduur van de leidingen.” Wethouder Lot van Hooijdonk voegt daaraan toe: “We willen dat dit de wijk veel oplevert. Energiezuinige huizen zijn een stuk comfortabeler om in te wonen. Ook streven we ernaar dat het leidt tot meer werkgelegenheid in de wijk. Dit sluit mooi aan bij De Versnelling van Overvecht. Met de Versnelling investeren we in de wijk.”

In Overvecht-Noord heeft 83 procent van de woningen een gasaansluiting (6.600 woningen). De overige woningen hebben stadsverwarming of bijvoorbeeld een elektrische warmtepomp. Driekwart van de woningen in Overvecht-Noord is van woningbouwcorporaties. Het is de bedoeling dat  uiteindelijk dat de hele stad aardgasvrij wordt. Dat is een enorme operatie. Iedere wijk komt aan de beurt om het gasnet te vervangen voor een duurzaam alternatief. De gemeente kijkt met woningeigenaren en samenwerkingspartners welke oplossing het best past per gebied. Het is al goed mogelijk om nieuwbouwwijken zonder aardgas op te leveren.

De samenwerkende partijen organiseren in november bijeenkomsten voor woningeigenaren. Huurders krijgen een uitnodiging voor een bijeenkomst van hun woningbouwcorporatie of verhuurder, zodra er concrete plannen zijn voor het aardgasvrij maken van een complex. Zie voor meer informatie: www.utrecht.nl/wonenzonderaardgas en de warmtevisie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.