Ads Top

Zero Emission Lab geopend voor onderzoek naar zero-impact verbrandingsmotoren

TU/e-onderzoekers werken aan een geavanceerde en schone motor die werkt op een duurzame brandstof, zonder gevolgen voor lokale of mondiale broeikasgasemissies.

Het onlangs vernieuwde Zero Emission Lab (ZELab) biedt nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling van klimaatneutrale en toekomstbestendige mobiliteit voor mensen en goederen in 2050. Met die missie voor ogen werd het ZELab in september officieel geopend. Een panel van gastsprekers uit het bedrijfsleven besprak het doel en de onderscheidende waarde van het lab, waarna labmanagers Bart Somers en Noud Maes (digitaal) het lint doorknipten.

Het ZELab is een internationaal toonaangevend lab dat zich richt op onderzoek naar zero-impact verbrandingsmotoren (ICE's) en bevat acht motortestcellen en state-of-the-art experimentele opstellingen.

Verbrandingsmotoren blijven in de nabije toekomst de dominante optie voor zwaar transport, aangezien elektrificatie eenvoudigweg nog geen optie is voor voertuigen voor lange afstanden, zoals schepen of vrachtwagens. Daarom is de combinatie van ultra-efficiënte ICE's en hernieuwbare brandstoffen de sleutel tot een snellere vermindering van de uitstoot van broeikasgassen: precies het hoofddoel van het ZELab.

Om dat doel vast te stellen, om vooruit te plannen en de weg naar die toekomst te effenen, is samenwerking met industriële partners (zoals de huidige betrokkenen, waaronder DAF en Shell), collega-onderzoekers (TNO, Ghent University, and Lund University) en veel meer industriële en academische partners cruciaal.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.