Ads Top

HAK stopt productie tijdelijk vanwege energiekosten

Groenten- en peulvruchten fabrikant HAK plant in januari een korte productiepauze in vanwege de sterk oplopende energieprijzen. Het gaat om een pauze van zes weken.

Volgens de organisatie is het met de huidige energieprijzen niet haalbaar om de hele winter door te produceren. De leveringszekerheid van HAK-producten komt met de maatregel voor nu niet in gevaar. Wel is het onvermijdelijk dat de prijzen hoger worden.

De groente- en peulvruchten fabrikant kiest voor een geplande productiepauze en hoopt daarmee de duurste periode van het jaar te omzeilen. Door de pauze nu al in te plannen, kan HAK in samenspraak met het personeel de planning zorgvuldig voorbereiden.

HAK haalt in het Nederlandse oogstseizoen de groenten van de akkers en weckt ze vervolgens in glazen potten om ze houdbaar te maken. Daardoor kun je het hele jaar door Nederlandse seizoensgroenten eten. Voor het weckproces is wel verhitting nodig die behoorlijk veel energie kost. Voor de groenten en peulvruchten in stazakken wordt ook een gelijkaardig procedé gevolgd. Hoewel HAK stevig inzet op verduurzaming, is dat niet voldoende om de huidige extreem gestegen energieprijzen te ondervangen. Daarnaast zorgen de sterk gestegen kosten van energie ook voor extreem hoge prijzen voor glas.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.