Ads Top

Budget Energie moet maandelijks salderen mogelijk weer terugdraaien

Budget Energie wil zich aan de nieuwe wet houden, mocht het verplicht worden om jaarlijks te salderen. Dat laat het bedrijf weten aan het consumentenprogramma Radar.

Formeel kunnen mensen met zonnepanelen jaarlijks salderen. Budget Energie biedt contracten aan waarbij de prijzen maandelijks meebewegen met de markt. Dit is volgens de energiemaatschappij de reden om ook maandelijks te salderen. 'Bij een klant met variabele tarieven wijzigen de tarieven iedere maand, waardoor wij deze klanten per maand salderen’, aldus Budget Energie tegen het programma Radar.

Deze regeling is zeer ongunstig voor huishoudens met zonnepanelen. In de zomermaanden krijg je een lage terugleververgoeding en in de winter kun je niet profiteren van in de zomer opgewekte stroom. Maar mag dit zomaar?

‘Uit de wet volgt niet expliciet over welke periode de saldering van de hoeveelheid ingevoede en onttrokken elektriciteit dient plaats te vinden, maar dit blijkt wel duidelijk uit het amendement waardoor de salderingsregeling in 2004 van kracht is geworden’, schrijft minister Jetten (EZK) als antwoord op kamervragen van Henri Bontenbal (CDA). De minister heeft de Tweede Kamer een noting van wijziging gestuurd waarmee hij expliciet wil vastleggen dat energiebedrijven jaarlijks moeten salderen.  

De ACM zegt weinig te kunnen uitrichten. ‘Ook als de wettekst is aangepast kan de ACM geen compensatie afdwingen met terugwerkende kracht. In algemene zin heeft de ACM niet de bevoegdheid om een financiële compensatie voor consumenten op te leggen bij een leverancier. Daarvoor zal de consument naar de rechter moeten stappen.'

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.