Ads Top

Nederlandse voedingsmiddelensector sterk onder druk door exploderende energiekosten

Vakvereniging FNLI maakt zich grote zorgen over de continuïteit van Nederlandse voedingsmiddelenproducenten. Door de explosief gestegen energiekosten komen zij steeds meer in het nauw. Een groeiend aantal producenten in verschillende sectoren ziet daarmee zelfs hun continuïteit in gevaar komen. Dat treft niet alleen individuele bedrijven, maar inmiddels ook volledige sectoren.

Steeds meer bedrijven krijgen nu te maken met flexibele energiecontracten waardoor de stijging van de energieprijzen in een stroomversnelling komt. En dat raakt inmiddels hele sectoren zoals op dit moment al bakkerijen en groentenconserven. Onlangs gaf ING aan te verwachten dat de energiekosten voor voedingsmiddelenproducenten dit jaar oplopen tot gemiddeld 7,5 procent van de totale kosten, tegenover 1,5 procent in 2020 en dat de totale kostenstijgingen voor voedingsmiddelenbedrijven tussen de 20 en 30 procent liggen.

De energieprijzen in de voedingsmiddelensector waren in juni dit jaar 300% hoger dan in januari 2021. De prijzen voor voedselgrondstoffen zijn in diezelfde periode met 36 procent gestegen. Als die trend zich doorzet, zullen bedrijven gaan omvallen. Zonder de stijgende energiekosten is ondernemen met de huidige inflatie al uitdagend genoeg. De explosief stijgende energiekosten zullen daarbij voor een deel van de energie-intensieve bedrijven bepalend zijn voor wel of geen continuïteit.

Om de schappen gevuld te houden met producten van Nederlandse bodem, boodschappen voor de consument betaalbaar te houden en ondernemers enig perspectief te geven in deze uiterst onzekere economische tijden, is snelheid geboden om met maatregelen te komen die de excessen compenseren. Het bedrijfsleven mag niet alleen komen te staan voor deze buitengewoon moeilijke opgave.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.