Ads Top

Meer zon- en windprojecren waarbij omgeving meeprofiteert

NVDE, Holland Solar, NWEA en Energie Samen zien dat het klimaatakkoord resultaten oplevert in de praktijk. De brancheverenigingen zien veel mooie samenwerkingen en voorbeelden in de duurzame energiesector, onder andere tussen projectontwikkelaars en energiecoöperaties.

Veel van deze projecten zijn nog niet gebouwd en zijn daarom nog niet zichtbaar in de participatiemonitor 2021, maar zitten wel in de pijplijn. Dat blijkt uit een inventarisatie onder hun leden en wordt ook erkend door Minister Jetten in de Kamerbrief over de monitor.
Wind- en zonneprojecten worden steeds vaker samen met energiecoöperaties opgezet. De afgelopen jaren zijn er tientallen projecten gestart waarin een vorm van lokaal eigendom voorkomt. Vaak gaat het om een samenwerking tussen een ontwikkelaar en een lokale coöperatie, maar er komen ook andere samenwerkingsverbanden voor

Voorbeelden van projecten die gebouwd gaan worden zijn:

Windpark Beuningen: samenwerking tussen Eneco, Falck Renewables en een lokale coöperatie (50 procent).
Windpark Elzenburg – De Geer, samenwerking tussen Pure Energie en lokale coöperatie (50 procent)
Zonnepark Koudekerke II: samenwerking tussen coöperatie Zeeuwind (50 procent) en een lokale coöperatie (50 procent)
Zonnepark Bijvanck: Samenwerking met Pure Energie en een Energie coöperatie (50 procent)
Onder ander door het streven naar lokaal eigendom, groeit de coöperatieve sector en de mate waarin inkomsten vanuit wind- en zonne-energie bij de lokale omgeving terechtkomt. Uit de lokale energiemonitor 2021 bleek dat Nederland in 2021:

Totaal 667 energiecoöperaties kent (dit waren er 587 in 2019).
Er zijn nu 927 collectieve zonprojecten, opgeteld 217 MW.
Coöperaties hebben samen nu 296 MW windvermogen op land gerealiseerd, waarvan 77 MW in 2021.

De coöperaties hebben nu in totaal ongeveer 112.000 leden en/of deelnemers aan projecten, dat is een groei van 15 procent. De stijging van vorig jaar betekent dat het aantal leden van energiecoöperaties in vijf jaar meer dan verdubbeld is.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.