Ads Top

Consumentenbond blij met betere bescherming tegen riskant handelende energieleveranciers

De Consumentenbond is blij met het verscherpte toezicht van de Autoriteit Consument & Markt op het inkoopbeleid van energieleveranciers. Mede door druk van de Consumentenbond worden consumenten hierdoor beter beschermd tegen energiebedrijven die risicovol handelen en daardoor failliet gaan.

In een nieuwe beleidsregel van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) staat dat energieleveranciers voortaan net zoveel energie moeten hebben ingekocht als zij verwachten te zullen moeten leveren in een bepaalde periode. Ook moeten zij elke maand kunnen aantonen dat ze niet in de problemen komen als de energieprijs op de markt de daaropvolgende twee maanden zou verdubbelen.

In het verleden gingen energieleveranciers soms failliet doordat ze speculeerden op een dalende prijs op de handelsmarkt. Ze verkochten aan klanten energie tegen een bepaalde prijs, maar hadden die energie zelf nog niet ingekocht. Ze wachtten of hoopten dat de prijs op de markt zou dalen.

In 2021 vielen maar liefst 7 energieleveranciers om. De Consumentenbond riep de ACM meermaals op om het toezicht op de energiebranche aan te scherpen. De Consumentenbond vindt ook dat de positie van consumenten bij een faillissement van een energieleverancier beter moet.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.