Ads Top

Grootste zonnepanelenproject ooit in Vlaanderen officieel ingehuldigd

Vandaag is in de sociale woonwijk Het Verzonken Kasteel in Roeselare een grootschalig project van de Vlaamse sociale huisvestingssector officieel van start gegaan. Na enkele testprojecten in de zomermaanden huldigde de collectieve vennootschap ASTER, opgericht door de sociale huisvestingsmaatschappijen en uniek in Europa, officieel het eerste van wel 395 000 zonnepanelen op sociale woningen in. Minister van Wonen Matthias Diependaele had de eer om de eerste installatie 'officieel' aan te sluiten: een belangrijke stap in de strijd tegen energiearmoede én een flinke bijdrage aan de Vlaamse klimaatdoelstellingen.

Na de oprichting van ASTER in oktober 2020 en de sluiting van de gunning van de opdracht aan EnergyVision en de ondertekening van de financieringsovereenkomst met Belfius Bank in juli van dit jaar is de inhuldiging van de zonnepanelen de volgende belangrijke mijlpaal in de ambities van de organisatie. Via ASTER investeren de sociale huisvestingsmaatschappijen in zonnepanelen op zoveel mogelijk sociale woningen.
 
De bewoners van sociale woningen met ASTER-zonnepanelen betalen op het moment dat de zon schijnt een tarief dat ongeveer 25 procent lager ligt dan het sociaal tarief of het markttarief. De Vlaamse regering bepaalt de tarieven en garandeert zo dat de gelijktijdig verbruikte zonnestroom de goedkoopste elektriciteit is voor de sociale huurders. De huurders betalen aan de sociale huisvestingsmaatschappij - die eigenaar is van de opgewekte stroom - enkel voor de zonnestroom die zij verbruiken wanneer de zon schijnt. Er zijn voor de huurders geen bijkomende kosten.
 
De elektriciteit die niet wordt verbruikt, verkopen de sociale huisvestingsmaatschappijen aan Energie.be. De opbrengsten vloeien volledig terug naar de sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale huurders die geen directe toegang hebben tot zonne-energie. De opbrengsten kunnen ook worden gebruikt voor andere duurzaamheidsinitiatieven van de sociale huisvestingsmaatschappijen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.