Ads Top

OM eist achttien maanden gevangenisstraf voor oplichting zonnepanelen

Een 37-jarige man uit Groningen heeft een twaalftal personen opgelicht door hen te bewegen vooraf het volledige bedrag te betalen voor aanschaf en plaatsing van zonnepanelen, en vervolgens niets te leveren. 

De rode draad in de aangiftes is als volgt. De aangevers zijn geïnteresseerd in het aanschaffen van zonnepanelen en doen daartoe onderzoek op internet. Via een adviessite op internet vragen ze meerdere offertes op. Zo komt men in contact met OpNaarGroen en verdachte. Verdachte gaat vervolgens op bezoek bij de aangevers voor een adviesgesprek, en brengt een offerte uit. 

Die offertes zijn in grote lijnen hetzelfde, zelfs de typfouten zijn identiek en ogen professioneel. Zo prijken onder aan de offertes logo’s en certificaten van gecertificeerde onderaannemers.

In de offertes staat vermeld dat bij volledige betaling vooraf 100 euro korting wordt verleend. De meeste aangevers verklaren ook dat verdachte daarop aandrong in het gesprek.

Bij akkoord met de offerte volgt vrij snel een factuur, met de toezegging dat binnen vier weken na betaling zal worden geleverd en geïnstalleerd. In enkele gevallen legt aangever regelmatig contact over de betaling.

Het OM stelt vast dat verdachte nooit de intentie had om tot levering van de zonnepanelen over te gaan. Uit analyse van politie blijkt dat de geldbedragen van de aangevers niet zijn gebruikt om zonnepanelen in te kopen of onderaannemers in te schakelen. 

De officier eist 18 maanden gevangenisstraf en de openbaarmaking van de uitspraak. Verder adviseert de officier de rechtbank de schadevergoedingsmaatregel toe te wijzen voor de benadeelden die zich in dit strafdossier hebben gesteld.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.