Ads Top

H2opZee consortium kent technische haalbaarheidsstudies toe voor waterstof

Het H2opZee consortium, bestaande uit RWE en Neptune Energy, heeft een reeks haalbaarheidsstudie-contracten toegekend aan Siemens Gamesa - fabrikant van windturbines - en de Nederlandse engineering-bedrijven H2SEA en Enersea, ter ondersteuning van beginnende engineering-werkzaamheden als onderdeel van een haalbaarheidsstudie. Het consortium heeft tot doel het offshore groene waterstofproject H2opZee in de Noordzee vóór 2030 te ontwikkelen.
 
H₂opZee is in februari 2022 aangekondigd en het consortium maakt voortgang bij de verdere uitwerking van hun plannen om dit project te realiseren. Zo ging in juni een gezamenlijke haalbaarheidsstudie van start die tot de zomer van 2023 zal duren.

Deze studie is onderdeel van de eerste fase van het H2opZee -project. Tijdens deze fase worden verschillende technische concepten en ontwikkelingslocaties geëvalueerd om vast te stellen wat de optimale oplossing is voor het offshore genereren van groene waterstof. Dit zal vervolgens via een pijpleiding naar de kust worden getransporteerd. In de volgende fase start de implementatie van het project. Voor deze fase wordt nog een methodologie voor een aanbestedingsprocedure vastgesteld.
 
De onlangs aangekondigde contracten omvatten het conceptontwerp en de engineering van het offshore-platform. Dit technische contract is gegund aan H2SEA. Het pijpleidingconceptontwerp is toegekend aan Enersea en die voor het conceptontwerp voor het windturbinesysteem aan Siemens Gamesa. De overige technische werkzaamheden worden in-house uitgevoerd door de engineering-afdelingen van RWE en Neptune Energy. Het consortium werkt daarnaast nauw samen met de eigenaren van offshore-infrastructuur op de Noordzee om exportmogelijkheden via het bestaande pijpleidingennetwerk naar de kust te onderzoeken.
De nieuwe contracten zijn met ingang van augustus 2022 van kracht.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.