Ads Top

Fluvius zet 119 miljoen euro aan reserves in om nettarieven 2023 onder controle te houden

De Vlaamse steden en gemeenten, als aandeelhouders van de Vlaamse distributienetbeheerders en Fluvius, hebben besloten om 119 miljoen euro aan financiële reserves van het netbedrijf in te zetten om de impact van de torenhoge inflatie op de distributienettarieven voor 2023 onder controle te houden.

De inspanning komt bovenop het al lopende besparingstraject dat bij de start van Fluvius in 2018 werd opgestart.

De energiecrisis heeft ook op Fluvius een stevige impact: door de inflatie is de kostprijs van materialen die nodig zijn voor het aanleggen en beheren van de gas- en elektriciteitsnetten de voorbije maanden sterk gestegen. Zonder extra inspanning zou de impact van die inflatie zich bijzonder sterk laten voelen in de distributienettarieven op de energiefactuur van 2023.

De 119 miljoen euro in 2023 komt bovenop het al lopende besparingsplan van Fluvius. Bij de start van het eengemaakte netbedrijf in 2018 deed Fluvius de belofte om richting 2022 toe te werken naar een jaarlijks weerkerende besparing in de werkingsmiddelen van 120 miljoen euro. Richting 2024 wordt die besparingsoefening nog doorgetrokken richting recurrent 150 miljoen euro per jaar. Het effect van dat besparingsplan was de voorbije jaren al duidelijk voelbaar in de nettarieven: op Vlaams niveau zijn die de voorbije vijf jaar duidelijk gedaald.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.