Ads Top

Regionale netbeheerders maken afspraken over implementatie van de real-time interface

Netbeheer Nederland heeft eerder dit jaar gepubliceerd over de ‘real-time interface’ als nieuwe standaard voor communicatie met invoeders over actueel beschikbare transportcapaciteit. Inmiddels hebben Enexis, Liander en Stedin onderling concrete afspraken gemaakt over de uitrol en toepassing van de real-time interface.

Aanleiding voor de ontwikkeling van de real-time interface is de aanhoudende vraag naar transportcapaciteit die de forse netverzwaringen door netbeheerders ver overstijgt. Dit tekort aan transportcapaciteit stimuleert samenwerkingsvormen tussen opwekkers en netbeheerders waarbij de vermogens afgestemd worden op de beschikbare transportcapaciteit.

De real-time interface is een ontbrekende bouwsteen in het energiesysteem waarmee op een gestandaardiseerde manier samengewerkt kan worden door netbeheerders en aangeslotenen en welke is ontwikkeld in een brede samenwerking door netbeheerders, brancheverenigingen (waaronder Holland Solar, NWEA, Energie-Samen), kennisinstituten (waaronder TNO, DNV, ENCS en Technolution) en Invest-NL.

De real-time interface faciliteert het versturen van vermogenskaders (vanuit de netbeheerder) en meetwaarden (vanuit de aangeslotene) tussen netbeheerder en aangeslotene. Hierdoor is het mogelijk om real-time te communiceren over beschikbare transportcapaciteit in het elektriciteitsnet.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.