Ads Top

Jaar gevangenisstraf geëist wegens stelen klantgegevens Nuts Groep

Tegen twee 23-jarige mannen uit Zaandam is 12 maanden celstraf geëist, waarvan vier voorwaardelijk. Ze worden ervan verdacht dat zij persoonlijke (bank)gegevens van meer dan 30.000 klanten van energie- en telecombedrijf Nuts Groep (Budget Energie) hebben gestolen en doorverkocht.

Het bedrijf, dat onder meer energiediensten aanbiedt onder de namen Budget Energie en NLE, had ontdekt dat er zo’n 30.000, door klanten ondertekende, energiecontracten waren ontvreemd. Hierin stonden allerlei persoonsgegevens van klanten en hun bankrekeningnummers. Foto’s van dit soort contracten bleken later via berichtenkanaal Telegram te koop te worden aangeboden.

De diefstal kon worden teruggevoerd naar accounts van een aantal werknemers van de Nuts Groep. Onderzoek van de Landelijke Recherche onder leiding van het Landelijk Parket wees erop dat op de accounts werd ingelogd vanaf IP-adressen van de twee verdachten, waarvan er één werkzaam was bij het bedrijf.

De verdenking is dat ze, meestal buiten werktijd, inlogden op het bedrijfsnetwerk en zo de gegevens van de server konden halen. Dit gebeurde via een eigen account en via accounts van anderen. Deze persoonsgegevens konden voor veel geld worden doorverkocht, en daar zijn onschuldige klanten de dupe van, aldus de officier van justitie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.