Ads Top

100 jaar oude kazerne heeft 100% gasloze stadsverwarming

Fort Isabella, met haar rijke geschiedenis als verdedigingswerk van ’s-Hertogenbosch en als kazerne, gaat over op een volledig nieuw gasloos verwarmings- en koelsysteem. Op vrijdag 21 oktober wordt dit bijzonder moment gevierd en het nieuwe systeem geactiveerd.

Op Fort Isabella wordt meer dan 400 jaar geschiedenis op één plek beleefd. Alles wat er is, is geworteld in de historie, alle toevoegingen zijn helemaal ‘van nu’ en daarmee toekomstbestendig en duurzaam.

Samen met OVVIA en Van Hout Installateurs en adviseurs heeft de Isabella Groep enkele jaren geleden een heldere 2-staps strategie bedacht om het gasloze verwarmings- en koelingssysteem te realiseren. Ten eerste zijn alle bestaande (deels monumentale, meer dan honderd jaar oude) gebouwen geïsoleerd naar energielabel A of hoger. Daarnaast is op het terrein een netwerk van warmte en koude leidingen aangelegd die alle gebouwen verbindt met de (elektrisch aangedreven) energiecentrale. Hierdoor werkt het terrein als een warmte-batterij; in de zomer wordt overtollige warmte van de gebouwen opgeslagen in de grond en in de winter wordt dit opnieuw gebruikt.

In de tussenseizoenen kan overtollige energie op de ene plek direct worden hergebruikt op een andere locatie. Door het ontwerp van het systeem kan dit zeer efficiënt gebeuren. De benodigde elektriciteit voor het systeem en het terrein wordt grotendeels geleverd door meer dan 1800 PV-panelen. Overige energie wordt groen ingekocht.

Het terrein gaat hiermee van meer dan 1.800.000 m3 gas verbruik per jaar in het verleden (2004) naar een volledig elektrisch systeem dat grotendeels gevoed wordt door eigen PV-panelen. Zeker in deze uitdagende tijd waarin de energietransitie versneld moet worden blijkt de gemaakte gewaagde sprong een verstandige keuze en een voorbeeld van hoe energietransitie kan worden vormgegeven. Voor zover bekend is Fort Isabella het eerste gecombineerde renovatie- en nieuwbouwproject dat overgaat op een volledig gasvrij systeem. De combinatie van de bijzondere geschiedenis van deze locatie en de moderne toepassingen maken dit project uniek in Nederland.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.